XXII. Csángó Bál

Tavaszi havajgatás
Húsvéttól pünkösdig

Tervezett program
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B épület
2018. február 10. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség és a Válaszút Alapítvány 2018. február 10-én (szombaton) huszonkettedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban. A XXII. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tartja.

Az elmúlt huszonegy alkalommal sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból: a mindennapi szokásoktól kezdve, az ünnepi alkalmakon keresztül, családi eseményekig, tánccal, énekkel, zenével, versekkel, filmekkel, könyvekkel, fotókkal, neves néprajzkutatók gyűjtéseinek, munkásságának és ismert csángó magyar személyiségek tevékenységének bemutatásával. A Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztésének ügye mellé álltak támogatásukkal, részvételükkel, előadásukkal vagy akár fővédnökséggel külföldi nagykövetek, az ország intézményei, vezetői, finn raportőr, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, hazai vállalatok.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

A színpadi gálaműsor 19.00-tól a húsvéttól pünkösdig terjedő időszak csángó népszokásait, énekeit, táncait mutatja be. A télvégi böjt véget ért, a természet megújul. A mezők ismét kizöldülnek, a fák virágba borulnak, a megújulás, a szerelem időszaka ez. A csángó fiúk fűzfaágakból tilinkót készítenek és havajgatással köszöntik a tavaszt. A színpadi gálaműsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Csíkfaluból, Forrófalváról, Lábnyikból, Pusztinából, Klézséről, Somoskáról, Gyimesekből, Pancsovából, Antal Tibor, a Tatrospart Néptánccsoport, a Gyimesvölgye Férfikórus, Nyisztor Ilona, Hodorog András, Benke Róbert, Istók Pál, Ivanciu Milea, Román Stefan. Műsorunkban fellép Berecz András, Petrás Mária, Fábri Géza és a Népzenei Kamaraműhely, Kóka Rozália, a Csörömpölő Zenekar, a Lippentő Táncegyüttes, valamint csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül a Somos Együttes és a Zurgó Együttes. A műsor rendezője és szerkesztője: Diószegi László, a műsor szerkesztője: Benke Grátzy.

A XXII. Csángó Bál műsorának különlegessége, hogy bemutatkoznak a bukovinai székelyek is. Ez a szerencsétlen sorsú népcsoport az 1764-es Madéfalvi veszedelem után kényszerült szülőföldje, Csíkország elhagyására. Először Moldvában és Bukovinában, majd egyes csoportjaik a 20. század elején a Déva és Belgrád környékén telepedtek le – őket nevezik dévai, illetve aldunai csángóknak. A II. világháború alatt Bukovina elhagyására kényszerülve először Bácskában majd Tolna megyében kezdtek új életet.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében. Szintén a színpadi műsor előtt 17.30-18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megismerheti, hogyan készül a csángó puliszka.

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat a csángó magyar kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat, énekeket, valamint lemezbemutató koncerteken vehetnek részt, ugyanekkor fellép a Szigony Együttes, a Servet Zenekar és a Tindia Zenekar. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó magyar kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait és Harangozó Imre néprajzkutató csángóföldi fényképfelvételeit tekinthetik meg. A kiállítást Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke nyitja meg.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő táncház pedig alkalmat teremt, hogy a közönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak.

Jegyek elővételben január 25-től kaphatók a Ticket Express online rendszerében és jegypénztáraiban (www.eventim.hu), helyszínen csak a rendezvény napján: 10.00-00.00 óra közt lesz nyitva a pénztár. A Millenáris Parkban a jegypénztár a B épület előterében található.

Jegyvásárlás: Eventim

Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft

Kőketánc Gyermektáncház 16.30-18.15: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes.
Felnőtteknek a belépőjegy erre a programpontra is érvényes.

A Millenáris Park címe:

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
(Bejáratok vannak még a Lövőház utca, a Fény utca és a Marczibányi tér felől is.)

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Széll Kálmán tér
• villamossal: 4, 6, 18, 59, 61
• autóbusszal: 5, 16, 22, 28, 102, 128, 149, 155, 156
• metróval: 2-es (piros)
Széna tér
• villamossal: 4, 6

Szórólap

Részletes program

Videó:

Diósi Felícia a Csángó Bálról 13.30-tól:
https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-02-08-i-adas-5/
Németh Zsolt 11.21-től a XXII. Csángó Bálról:
https://www.echotv.hu/adasok/2018/02/07/nemeth-zsolt/4438

Sajtóanyag:

http://www.figyelo.hu/szoveg/v/divatba-hozni-a-csango-kulturat-1/
http://magyarhirlap.hu/cikk/110222/A_bukovinai_szekelyek_is_bemutatkoznak_az_idei_Csango_balon
https://gondola.hu/hirek/218753-A_bukovinai_szekelyek_is_bemutatkoznak_a_Csango_balon.html
https://hir.ma/kult/a-bukovinai-szekelyek-is-bemutatkoznak-az-idei-csango-balon/729328
http://magyarhirlap.hu/cikk/109739/Ismet_baloznak_a_csangok
http://magyaridok.hu/kultura/csango-bal-februarban-husveti-es-punkosdi-szokasok-jegyeben-2733283/
https://www.hirado.hu/kultura/cikk/2018/01/27/a-husveti-es-punkosd-szokasok-jegyeben-zajlik-az-idei-csango-bal/
https://www.hirado.hu/belfold/cikk/2018/02/09/tizenket-oras-programmal-varja-az-erdeklodoket-az-idei-csango-bal
http://magyarhirlap.hu/cikk/110325/Tizenket_oras_programmal_varja_az_erdeklodoket_az_idei_Csango_bal

 


 

XXI. Csángó Bál

Tervezett program
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B épület
2017. február 18. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2017. február 18-án (szombaton) huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban. A XXI. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az elmúlt két évtizedben sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból: a mindennapi szokásoktól kezdve, az ünnepi alkalmakon keresztül, családi eseményekig, tánccal, énekkel, zenével, versekkel, filmekkel, könyvekkel, fotókkal, neves néprajzkutatók gyűjtéseinek, munkásságának és ismert csángó magyar személyiségek tevékenységének bemutatásával. A Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztésének ügye mellé álltak támogatásukkal, részvételükkel, előadásukkal vagy akár fővédnökséggel külföldi nagykövetek, az ország intézményei, vezetői, finn raportőr, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, hazai vállalatok.

 A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

A színpadi gálaműsor az újévköszöntő hejgetéstől a farsangvégi húshagyó keddig tartó időszakot fogja át, bemutatva a moldvai és gyimesi farsangi szokásokat. Közreműködnek a hagyományokat jól ismerő zenészek, énekesek és táncosok Diószénből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Klézséről, Somoskáról, Gyimesből.
Vendégeink lesznek: Kacsó Hanga Borbála, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Szalóki Ági, Antal Tibor, Benke Róbert, Dresch Mihály, Hodorog András, Legedi László István, Román Stefan, Tímár János, Tímár Viktor, Fanfara Complexa, Juhász Családi Zenekar, Kőketánc Gyerektáncház, Servet Zenekar, Somos Együttes, Zurgó Együttes, Bálint Róbert és Gyúr Gabriella, a Fölszállott a páva csángó díjazottjai.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében. Szintén a színpadi műsor előtt 18.00-18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megismerheti, hogyan készül a puliszka.

 A műsort követő, hajnalig tartó táncházban pedig a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett, a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó magyar kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg, valamint fotókiállításunkon az elmúlt évek csángó báljainak legemlékezetesebb pillanatait bemutató fényképek. Bemutatjuk Csoma Gergely A megkötött idő című könyvét.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő táncház pedig alkalmat teremt, hogy a közönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrzők segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket.

Jegyek elővételben kaphatók a Ticket Express online rendszerében és jegypénztáraiban (www.eventim.hu),
helyszínen csak a rendezvény napján: 10.00-00.00 óra közt lesz nyitva a pénztár.
A Millenáris Parkban a jegypénztár a B épület előterében található.

Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft

Kőketánc Gyermektáncház 16.30-18.15: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes.
Felnőtteknek a belépőjegy erre a programpontra is érvényes.

A Millenáris Park címe:

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
(Bejáratok vannak még a Lövőház utca, a Fény utca és a Marczibányi tér felől is.)

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Széll Kálmán tér
• villamossal: 4, 6, 18, 59, 61
• autóbusszal: 5, 16, 22, 28, 102, 128, 149, 155, 156
• metróval: 2-es (piros)
Széna tér
• villamossal: 4, 6

Részletes program

Szórólap 1

Szórólap 2

Videó:

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2017-02-07-i-adas-7/
Petrás Mária a Család-barát műsorában. A videón 1:09:30-tól látható: http://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2017-02-10-i-adas/
06.48-tól Németh Zsolt a ma este vendége: http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2017-02-17-i-adas/
https://www.youtube.com/watch?v=s6Tnn3zRAxM

Sajtóanyag:

http://www.lokal.hu/2017-02-hejgetestol-hushagyatig/
http://www.origo.hu/itthon/20170212-ujra-csango-bal-budapesten.html
http://www.ma.hu/kulturport.hu/296442/Uj_helyszinen_rendezik_meg_iden_a_Csango_Balt
http://magyaridok.hu/kultura/nyelvi-es-zenei-kincsunk-1404787/
http://www.xpatloop.com/news/csango_ball_millenaris_budapest_18_february
http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-02-14_18:30:00&ch=mr1
http://www.lokal.hu/2017-02-peter-szabo-szilvi-csango-dalokkal-altatja-kislanyat/
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/kover-a-nagy-kuzdelmekben-europa-celpontta-valt-1386658
http://magyarhirlap.hu/cikk/80304/Kover_Laszlo_A_csango_magyarsag_sorsa_melyen_europai_sors_is
http://pestisracok.hu/kover-idegen-erdekek-akarjak-megszallni-tudatunkat-eltorolni-identitasunkat/
http://magyarhirlap.hu/cikk/80380/Celzott_tamadasok_erik_az_europai_nepek_onazonossagat
http://csalad.hu/2017/02/19/kover-laszlo-az-identitas-olyan-mint-a-szabadsag/?f=hk
http://magyaridok.hu/belfold/kover-laszlo-az-identitas-olyan-mint-szabadsag-1423024/
http://www.hirado.hu/galeriak/kepekben-a-xxi-csango-bal/
http://www.mediaklikk.hu/2017/02/14/szombat-delutan-csango-bal-a-millenarison/
A Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorának 2. felében a Csángó Bálról http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-02-19_18:30:00&ch=mr1
http://www.echotv.hu/video/119562/20170323_Hazahuzo

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének nyitóbeszéde

Fotók

 


 

XX. Csángó Bál

Tervezett program
Helyszín: Budapest, Syma Rendezvény és Kongresszusi Központ "C" Csarnok
2016. január 30. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2016. január 30-án (szombaton) huszadik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti SYMA Rendezvénycsarnokban, új helyszínen. A XX. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

 

Idén húsz éves a Csángó Bál. Az elmúlt szinte két évtizedben sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból: a mindennapi szokásoktól kezdve, az ünnepi alkalmakon keresztül, családi eseményekig, tánccal, énekkel, zenével, versekkel, filmekkel, könyvekkel, fotókkal, neves néprajzkutatók gyűjtéseinek, munkásságának és ismert csángó magyar személyiségek áldásos tevékenységének bemutatásával. A Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztésének ügye mellé álltak támogatásukkal, részvételükkel, előadásukkal vagy akár fővédnökséggel külföldi nagykövetek, az ország intézményei, vezetői, finn raportőr, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, hazai vállalatok, önkormányzatok.

A XX. Csángó Bált új helyszínen tartjuk, az új helyszín a szervezők számára új lehetőségeket nyújt, ám az elmúlt évek báljainak hangulatát visszaidézve. Válogatást láthatunk az eddigi bálok legjobb műsoraiból, visszaidézve a felemelkedett hangulatot, emlékezve azokra is, akik már nem léphetnek a színpadra, közvetítve olyan szereplők által is, akik a szemünk előtt váltak gyermekből felnőtté az évek során. Legyen Ön is részese ennek az élménynek!

Színpadi műsorunk Visszapillantás címmel 19.00-kor kezdődik a Syma csarnok „C” termében, azaz a Csángó Bál ideje alatt a Duna teremben. Vendégeink lesznek a hagyományokat jól ismerő idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Pusztinából, Magyarfaluból, Forrófalvából, Klézséről, Somoskáról, Trunkból, Gyimesből, Setétpatakáról, Hétfaluból.

 

Közreműködők:

Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska, Tímár Viktor, Dresch Mihály Quartet, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Naskalat Zenekar, Somos Együttes, Szigony Együttes, Tázló Együttes, Válaszút Táncegyüttes és a Zurgó Együttes.

 

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik és előzik meg.

 

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat.

 

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutatásra kerüljenek a csángó kultúra egyes elemei. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg. A színpadi műsort követően bemutatjuk Diósi Felícia Csángó élet című könyvét, a kötetet Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mutatja be. Ugyanekkor sor kerül a Petrás Incze János Díj átadására, a díjazott: Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes. Felnőtteknek a belépőjegy erre a programpontra is érvényes.

 

Szintén a színpadi műsor előtt további előadásokkal színesítjük programunkat. 17.00-kor kezdőik Fülöp Attila - Zappa A moldvai csángó magyarok táncai szakmai szemmel  című előadása. Majd 18.00– 18.45 közt gasztronómiai bemutató lesz. Jellegzetes csángó ételeket mutatnak be csángó asszonyok, a közönség megismerheti, hogy készül a geluska/galuska/szárma/, ismertebb nevén a töltike

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Bálunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében.

Jegyek elővételben január 18-tól kaphatók a helyszínen hétköznap 9.00 - 17.00 közt (Ebédszünet: 13.00-13.30 között). A rendezvény napján: 10.00-tól és 00.00 közt lesz nyitva a pénztár. A Symában a jegypénztár a Dózsa György út felőli oldalon található.

http://www.eventim.hu/hu/magunkrol/kapcsolatok/

Jegyek továbbá kaphatók a Ticket Express online rendszerében és jegypénztáraiban szintén január 18-tól.

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/xx-csango-bal-budapest-syma-rendezvenykozpont-422017/event.html

 

A SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ címe: 1146 Budapest, Dózsa György út 1.).

Megközelítés tömegközlekedéssel: 2-es metró - Puskás Ferenc Stadion megálló, 1-es villamos - Puskás Ferenc Stadion M megálló, 75-ös, 77-es és 80-81-es trolibuszok, 95-95A, 130-as autóbuszok

Autóval érkezőknek parkolási lehetőség: a Dózsa György út és a Stefánia út mentén, illetve a Budapest Aréna parkolójában, valamint a SYMA Szoborpark felőli parkolójában.

Részletes program

Szórólap 1

Szórólap 2

Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft

Videók

https://www.youtube.com/watch?v=2E_fOxXrbTU

Sajtóanyagok

http://www.kultura.hu/kultur-pr/xx-csango-bal
http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2016-01-23_16:06:00&ch=mr1
http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2016-01-23_18:30:00&ch=mr1
http://hvg.hu/itthon/20160124_Az_eddigi_balok_legjobb_musoraibol_valoga
http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/emisiuni/gazdaelet-a-hazai-izek-irant-van-kereslet (hanganyag 23.33-tól)
http://www.origo.hu/itthon/20160126-nemet-zsolt-bizik-a-magyar-roman-kapcsolatok-javulasaban.html
http://inforadio.hu/hir/belfold/nemeth-zsolt-a-csango-bal-celja-az-egyedulallo-kultura-nepszerusitese-793525
http://nullahategy.hu/a-csangomagyarok-helyzete-bizonyos-szempontbol-javult-tarnok-mariaval-a-csango-bal-foszervezojevel-beszelgettunk/
http://magyarhirlap.hu/cikk/46222/Jubileumi_csango_bal_lesz_az_iden
http://hirtv.hu/videok/145766
http://mno.hu/zene/uj-helyszinen-jubilal-a-csango-bal-1326254

 


 

XIX. Csángó Bál

Tervezett program
Budapest, Petőfi Csarnok
2015. február 7. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2015. február 7-én (szombaton) tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

A tavalyi csángó bál színpadi műsora moldvai és gyimesi vendégek közreműködésével csángó lakodalmas szokásokkal varázsolta el a Petőfi Csarnok közönségét. A zsúfolt ház előtt lezajlott műsor lelkes fogadtatása, a percekig dübörgő taps arra késztette a rendezőket, hogy az idei, sorrendben már XIX. Csángó bál műsorában folytassák a tavalyi nagysikerű kezdeményezést, és ismét Gyimesből és Moldvából érkező vendégekkel mutassák be a tájegység gazdag népszokásait. Ezúttal a fiatal pusztinai-gyimesfelsőloki pár "babalátóba" invitálja a nézőket, ahol a szereplők saját maguk megélt élménye alapján tárják a közönség elé a csángó "radina"gazdag hagyományát. A "babalátóba" érkezők a gyermekágyas anyát segítendő élelmet, terményt visznek ajándékba, a boldog apa pedig pálinkával, kaláccsal kínálja az érkezőket. A látogatás természetesen jókedvű énekléssel és tánccal végződik

A műsorban közreműködnek a hagyományokat jól ismerő Gyimes-völgyi, pusztinai, forrófalvi, magyarfalusi idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek, Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Benke Róbert, Benke Viktor, Kovács Krisztián, Nyisztor Ilona, a Zerkula Zenekar

 

Műsorunkban fellép Petrás Mária, Herczku Ágnes, Tintér Gabriella, Kacsó Hanga Borbála, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Dresch Quartet, Fanfara Complexa, a Tázló Együttes, a Mentés Másként Trió, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik

Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg, valamint bemutatjuk Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról című könyvét. Fotókiállításunkon Takács Judit fotóművész, a csángómagyarok mindennapjait bemutató képeit láthatják.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes)

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban pedig a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett, a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó magyar kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Bálunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében

Részletes program

Jegyek elővételben január 26-tól a helyszínen, naponta 10.00 - 19.00 közt (cím: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Városliget, Zichy Mihály út 14., telefon: 06-1 848 02 06)

Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft, Támogatói jegy: 10.000 Ft.

Sajtóanyagok

http://promenad.hu/cikk/csango-valosag-fekete-feherben-150870
http://frissvideok.hu/mozi-tv/566691-video-tizenkilencedik-alkalommal-rendezik-meg-a-csango-balt
http://mno.hu/grund/csango-radina-budapesten-1271510
https://www.youtube.com/watch?v=2ZNAbwveeQs
http://hvg.hu/kultura/20150201_Jovo_szombaton_lesz_a_Csango_Bal
http://www.gondola.hu/cikkek/94778-Tizenkilencedik_alkalommal_rendezik_meg_a_Csango_Balt.html
http://nol.hu/mozaik/tizenkilencedik-alkalommal-rendezik-meg-budapesten-a-csango-balt-1514127
​http://nava.hu/id/2083750/
http://nava.hu/id/2090240/

 


 

Csángó Bál, Budapest

 

XVIII. Csángó Bál

Tervezett program
Budapest, Petőfi Csarnok
2014. február 15. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2014. február 15-én (szombaton) tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tartja.

Egyedülálló, különleges élményben lesz része az idei Csángó Bál közönségének. A színpadi műsor 19.00-tól olyan moldvai és gyimesi vendégek közreműködésével tárja a nézők elé a csángók lakodalmas szokásait, akik saját maguk megélt élménye alapján mutatják be a csángó "menyekező" gazdag hagyományát. A közönséget már a bejáratnál vendégváró pálinkával és kaláccsal kínálják és "ujjogtatással", zenével, tánccal fogadják. A színpadon ezalatt már folyik a menyasszony, vagy, ahogy a csángók mondják, a nyírásza öltöztetése. Sor kerül a menyasszony kikérésére, ízes vőfély-rigmusokat hallhatunk, betekinthetünk egy igazi csángó lakodalomba. A műsorban közreműködnek a lakodalmas hagyományokat jól ismerő gyimesi és moldvai idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek, Kicsi Kóta Károly, Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Chiriac Gheorghe, Benke Róbert, Benke Viktor, az Európai Polgári díjas Nyisztor Ilona, a Zerkula Zenekar, zenészek Pusztinából, Klézséből, Lészpedről, Külsőrekecsinből, Somoskáról, Párávából, Gyimesből, Setétpatakáról, Kóstelekről.

Műsorunkban fellép a Kossuth- és Prima Primissama díjas Berecz András, a Prima Primissima díjas Petrás Mária, Dresch Dudás Mihály, a Junior Prima díjas Tintér Gabriella, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Berka Együttes, a Fanfara Complexa, a Tatros Együttes, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutatásra kerüljenek a csángó magyar kultúra egyes elemei. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg. Fotókiállításunkon Ádám Gyula fotóművész, a csángómagyarok mindennapjait bemutató képeit láthatják.

Könyvbemutatóink 21.00-tól: Iancu Laura József Attila-díjas költő, író Petrás Incze János című könyve, Csoma Gergely szobrász és fotóművész Moldvai repülés című könyve.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban pedig a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett, a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó magyar kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Bálunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében.

Részletes program

Jegyek elővételben február 3-tól a helyszínen, naponta 10.00 - 19.00 közt (cím: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Városliget, Zichy Mihály út 14., telefon: 06-1 848 02 06).

Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft, Támogatói jegy: 10.000 Ft.

Sajtóanyagok

http://www.hirado.hu/2014/02/11/szombaton-lesz-a-xviii-csango-bal/

http://gondola.hu/hirek/159796-Csango_bal_a_hetvegen_-_Nemeth_Zsolt__jojjenek_divatba_a_csangok_.html

http://www.erdely.ma/magyarorszag.php?id=158361&cim=csango_bal_lesz_budapesten_nemeth_zsolt_jojjenek_divatba_a_csangok_video

http://mno.hu/belfold/nemeth-a-csangokrol-nincs-meg-egy-ilyen-magyar-kozosseg-1210456

http://mno.hu/hirtvszines/szombaton-tartjak-a-18-csango-balt-1210450

http://www.hirado.hu/videok/?video=63186

http://travelo.hu/kozel/2014/02/13/programajanlo/

http://www.ccenter.ro/main.php?s=4&n=316

http://www.hirado.hu/2014/02/16/megtartottak-a-18-csango-balt-budapesten/?source=hirkereso

http://orientpress.hu/124767

http://fesztival.mandiner.hu/cikk/20140216_balog_a_nemzeti_osszetartozas_apolasa_mindannyiunk_feladata

http://www.mon.hu/csango-bal-balog-a-nemzeti-osszetartozas-apolasa-mindannyiunk-feladata/2481840?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

http://mno.hu/grund/csango-bal-osszetartozas-es-felszabadult-orom-1211258

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-nemzeti-osszetartozas-apolasa-mindannyiunk-feladata

http://www.mon.hu/csango-bal-a-hetvegen-programon-a-csangok-lakodalmas-szokasai/2480621?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

http://dailynewshungary.com/xviii-budapest-csango-ball-on-this-weekend/

http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=158947

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/a-csango-kozosseg-ajanlotta

http://foter.ro/cikk/20140217_budapesten_mutatkoztak_be_a_moldvai_es_gyimesi_csangok

http://magyarhirlap.hu/csangok-budapesten

http://www.miniszterelnok.hu/anikocikk/_menyekezo_csangofoldrol

Videók

https://www.youtube.com/watch?v=tvdivZVWiHI

http://www.hirado.hu/videok/?video=63186

http://www.erdely.ma/magyarorszag.php?id=158361&cim=csango_bal_lesz_budapesten_nemeth_zsolt_jojjenek_divatba_a_csangok_video

https://www.youtube.com/watch?v=xyJBp7tJQXU#t=106

http://open.spotify.com/track/4BLJNhbgLNFW0Y1mcNOL0t

Fotók

http://www.fluidr.com/photos/dm_gyula/

https://www.facebook.com/laboum52/media_set?set=a.672101699519256.1073742072.100001582968593&type=1

Rádiós hanganyag

http://www.mediaklikk.hu/2014/02/17/a-hatarok-nelkul-februar-17-i-adasanak-temai/

 

Bővebb információ: www.csango.hu


 

XVII. Csángó Bál

Tervezett program
Budapest, Petőfi Csarnok
2013. február 9. (szombat)

 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2013. február 9-én (szombaton) tizenhetedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

2013-ban ünnepeljük Petrás Incze János minorita szerzetes, klézsei pap születésének 200. évfordulóját. A műsor Klézse tudós és a csángó magyarok iránt elkötelezett papjának kíván emléket állítani, bemutatva a „rokonföldi” leveleit, gyűjtéseit és a róla szóló dokumentumokat.

A XVII. Csángó Bál díszvendége, és köszöntő beszédet mond a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Tytti Isohookana-Asunmaa, Finnország korábbi kulturális minisztere.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A Csángó Bálról és a moldvai csángó magyarokról bővebb információt a mellékelten küldött tájékoztató kiadványunkban olvashat.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. Az idei műsor keretében – a korábbi évekhez hasonlóan – gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. Délután gyerek táncházzal kezdődik a bál programja.

Rendezvényünkön 19.00-tól színpadra lépnek hagyományőrzők Forrófalváról, Klézséből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Gastenyből, Rădoaiaból, Somoskáról, Gyimesből, Kóstelekről. Vendégeink lesznek: Antal Tibor, Bálint Balán Erzsébet, Hodorog András, Gheorghe Stefan, Ivanciu Milea, Legedi László István, Mandache Aurel, Nyisztor Ilona, Paun Ionel, Petrás Mária, Tímár János, Tímár Viktor, Bácsi Gyurka Zenekar, Dresch Mihály, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Somos Együttes, Szigony Együttes, Zerkula Emlékzenekar és a Zurgó Együttes. Műsorunkban fellép Tintér Gabriella és a Szellő Táncegyüttes, a „Fölszállott a páva” népzenei és néptánc tehetségkutató verseny középdöntős versenyzői.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás, könyvbemutatók és más programok követik. Bemutatkozik a moldvai csángó magyar oktatási program, melyben szakmai partnerünk a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke tartja.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutatásra kerüljenek a csángó magyar kultúra egyes elemei. Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekintheti meg a közönség. Fotókiállításunk idei témája: Magyar nyelv oktatása Moldvában napjainkban.

Könyvbemutatóink 21.00-tól: Tytti Isohookana-Asunmaa: Csángó körkép és a Csángómagyar daloskönyv újbóli kiadása.

 

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek az előző években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban pedig a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett, a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó magyar kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat.

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Bálunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében.

Jegyek elővételben már kaphatók a helyszínen, naponta 10.00 - 19.00 közt (cím: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Városliget, Zichy Mihály út 14., telefon: 06-30-677-5832). Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft, Támogatói jegy: 10.000 Ft.

 

A csángókról és az elmúlt évek történéseiről

A moldvai csángó magyarokat történeti forrásaink a XIII. századtól említik. A ma általánosan elfogadott nézet szerint a Kárpát-medencéből érkeztek mai szálláshelyükre a középkori magyar királyság keleti határainak ellenőrzésére és védelmére. A XV. században a moldvai csángó magyarok számát a Dél-Magyarországról idemenekült, az inkvizíció által üldözött huszita eretnekek is gyarapították. A XVI-XVII. századi háborúk és járványok hatására a moldvai csángó magyarok lélekszáma erősen csökkent, s csak a XVIII. század második felétől (az 1764-es madéfalvi veszedelmet követő) egyre erősödő székely kivándorlás nyomán kezdett ismét gyarapodni. Ez idő tájt népesül be a Keleti-Kárpátok addig lakatlan szorosa, Gyimes. A gyimesi és különösképp a moldvai csángó magyarok olyan közösségeket alkotnak, melyek az anyaországtól elszakadva, évszázadok óta kisebbségi sorban élnek. Kultúrájuk a nyelvileg és vallásilag idegen környezetben elszigetelődött s ez által - valamint a Moldvai Fejedelemséget 1861-ig sújtó török hódoltságnak is köszönhetően - konzerválódott. Ezért sok szempontból a hagyományos, úgynevezett preindusztriális társadalmak vonásait hordozzák.

A mára mintegy 250.000 főre duzzadt moldvai katolikusoknak csak töredéke, mintegy 60.000 fő beszéli a magyar nyelvet, melyet azonban sem a közigazgatásban, sem az oktatásban, sem a moldvai katolikus egyház keretei között nem gyakorolhatnak. Saját értelmiségi réteg, valóságos politikai érdekképviselet és egyéb önálló intézményrendszer híján a részben középkori mentalitást és kultúrát hordozó moldvai magyarság kiszolgáltatottan áll a globalizáció, a modern nacionalizmus és a Kelet-Európát sújtó gazdasági recesszió kihívásaival szemben.

Az új évezred küszöbén - Magyarország külpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően - már a nemzetközi közvélemény is megkülönböztetett figyelmet szentel a moldvai csángó magyarok kulturális értékeinek és jelenlegi nehézségeinek:

2001. május 23-án az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének Állandó Bizottsága egyhangúlag elfogadta Tytti Isohookana Asunmaa finn raportőr jelentését, amely kimondja, hogy a moldvai csángók „a magyar nyelv egy korai változatát beszélik, ősi hagyományokat, változatos népművészetet és népi kultúrát őriznek, amely különleges értéket jelent Európa számára”. 2001. június 6-án pedig a testület ismét aggodalmainak adott hangot a Romániában élő csángó kisebbség helyzete miatt.

Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úr 2001. október 9-ei vatikáni tárgyalásai során megköszönte az Apostoli Szentszéknek azt a szerepet, melyet abban játszott, hogy az ET a közelmúltban, határozatban magyar nyelvként ismerte el a csángók nyelvét. Vatikáni részről tájékoztatták az Államfőt: „Ezzel összefüggésben lépéseket tettek arra, hogy sor kerüljön a konzekvenciák levonására, a magyar nyelvű hitélet lehetővé tétele érdekében.”

2002 szeptemberében pedig – közel fél évszázados várakozás után – két moldvai csángó községben, Klézsében és Pusztinában, majd 2003-ban újabb négy faluban ismét lehetőség nyílt a magyar nyelv (mint anyanyelv) általános iskolai oktatására. 2006 szeptemberétől 16 faluban tanulhatnak a csángó gyermekek az állami iskolákban is magyar nyelvet. 2012. február 1. óta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének felügyelete mellett működik immár 26 helyszínen az oktatás. A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) működteti sikeresen a „Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!” programot, amelyhez csatlakozva bárki támogathatja egy csángó gyermeknek a magyar nyelv tanulását. További információ a : www.csango.eu, www.keresztszulok.hu.

Sólyom László köztársasági elnököt 2006. november 6-án tett vatikáni látogatása során magánkihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa, melynek során beszélgetést folytattak többek között a határon túli magyarokról. Ezt követően a szentszéki államtitkárral folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök úr jogi megoldást javasolt arra, hogy a moldvai csángó magyarok magyar nyelven misézhessenek.

2009 októberében történelmi esemény volt Csángóföldön. Együtt misézett Petru Gherghel moldvai római katolikus püspök és Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök a Bákó megyei Lábnyikon. A példa nélküli szertartás a Teleki László Alapítvány által szervezett csángó konferencia záróakkordja volt. A moldvai csángó magyarok 1990 óta kérik a Jászvásári Püspökséget, hogy engedélyezze magyar mise tartását. A pusztinaiak egy csoportja a Vatikánig is eljutott a kéréssel, de eddig csak ígéretet kaptak. A magyar, román és latin nyelvű szertartáson Petru Gherghel jászvásári püspök arra bíztatta a híveket, hogy anyanyelvükön dicsérjék az Urat.

 

A „Csángó Bál”

Rendezvényünk elismerésre és népszerűségre tett szert az elmúlt évek folyamán, a meghívók, valamint az eladott jegyek száma alapján végzett becsléseink szerint alkalmanként mintegy 3.000 vendég vett részt az elmúlt évi bálok programján. Korábbi rendezvényeinket a magyar társadalom, gazdaság és kultúra számos jeles képviselője, valamint több magas rangú állami tisztviselő is megtisztelte. Több napilap, rádió és TV műsor is hírt adott az eseményről. 2002-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök úr a Csángó Bálon adta át az első magyar igazolványokat csángó magyaroknak, és ezt követően 2005-ig minden évben vállalta a bál fővédnökségét. 2006-2010 között Sólyom László köztársasági elnök úr volt a rendezvény fővédnöke, aki 2008-ban nyitóbeszédet mondott a rendezvényen. 2011-12-ben Schmitt Pál köztársasági elnök úr volt a rendezvény fővédnöke. 2013-ban dr. Áder János köztársasági elnök úr a rendezvény fővédnöke.

Letölthető dokumentumok

Szórólap

Sajtóanyagok

http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/02/08/09/Az_iden_is_Csango_bal.aspx

http://veddamagyart.info/kultura/5652-csango-bal-budapesten

http://www.magyarhirlap.hu/etelkozi-randevu

http://www.magyarhirlap.hu/bal-a-varosligetben

http://www.magyarhirlap.hu/finn-vendeg-a-szombati-csango-balon

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=71240

http://erdely.ma/kultura.php?id=135316

http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/02/10/19/Iden_is_megrendeztek_a_Csango_Balt_Budapesten.aspx

http://mno.hu/?v=65839

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/30011/csango_bal-a_nemzeti_osszetartozas_elo_jelkepe

http://netfolk.blog.hu/2013/02/11/xvii_csango_bal_budapesten


 

XVI. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2012. február 10-én (pénteken) tizenhatodik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei műsor Lakatos Demeter, a híres moldvai csángó költő, az északi csángó nyelvjárás egyetlen szépirodalmi megörökítőjének munkásságán alapszik, születésének 100. évfordulója alkalmából.

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekintheti meg a közönség, valamint fotókiállítást a moldvai csángók életéről.

Program

Rendezvényünkön 19.00-tól színpadra lépnek hagyományőrzők Forrófalváról, Budáról, Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskáról, Gastenyből, Prejoaia-ból, Setétpatakáról, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról. Vendégeink lesznek: Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, László Paula, László Ioána, Mandache Aurel, Antim Ioan, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Mojszi Gábor, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária, a Dresch Quartett, a Berka Együttes, a Fanfara Complexa, a Tűz Lángja Zenekar, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos, a Zurgó Együttes és a Jászság Népi Együttes.

A műsorban részletek láthatók a „Messze hol nap szentül le…” című Lakatos Demeter emlékére készült filmből (rendező: Katits Kálmán).

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek az előző években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

Jegyek már kaphatók elővételben a helyszínen (PeCsa, Budapest, XIV. kerület, Zichy Mihály út 14., tel.: +36-1-3633730 ) naponta 10.00-19.00 közt.
Ülőjegy: 3500 Ft, Állójegy: 2000 Ft, Támogatói jegy: 10.000 Ft.

Szórólap, részletes program

 

SAJTÓANYAGOK

http://mno.hu/paletta/xvi-csango-bal-1048195
http://www.erdely.ma/ajanlo.php?id=109366
http://www.keresztszulok.hu/a_vilag_elso_csango_tarsasjateka_a_csango_balon
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/02/08/11/Csango_Bal.aspx
http://tv2.hu/mokka/video/mindent-az-idei-csango-balrol
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/csango_bal_az_iden_lakatos_demeter_kolto_tiszteletere.html
http://www.demokrata.hu/cikk/csango_bal_budapesten_iden_lakatos_demeter_kolto_elott_tisztelegnek/
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/csango_bal__a_petofi__csarnokban.html

 

Kérjük, jelenlétével támogassa rendezvényünket!

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
Telefon: +36-1-4450473
E-mail: promino@prominoritate.hu

Adója 1%-ával támogassa Ön is alapítványunk tevékenységét!
Adószámunk: 18169177-1-41

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.


 

XV. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2011. február 5-én (szombaton) tizenötödik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban. A XV. Csángó Bál fővédnöke Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Az idei műsor Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, valamint a csángómagyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait.

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Emellett bemutatjuk Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint Figuli Judit fotóival felelevenítjük az elmúlt évek Csángó Báljainak hangulatát.

Program

DUNA TEREM:

Színpadi műsor – Tisztelet Domokos Pál Péternek, születésének 110. évfordulója alkalmából
19.00 - 21.00

19.00

Nyitóbeszéd

19.10

Hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról.

Vendégeink lesznek: Berecz András, Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, Mandache Aurel, Paun Ionel, Bruma Ion Milea, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Karácson Lázár, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária, a Bácsi Gyurka Zenekar, a Credo Együttes, a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Juhász Családi Zenekar, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos, a Szigony és a Zurgó Együttes.

A műsorban részleteket vetítünk Domokos Pál Péter életéről szóló "Édes hazámnak akartam szolgálni" című filmből. Külön köszönet Hanák Gábor rendezőnek!

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek az előző években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen január 25-től. Ülőjegy: 2500 Ft, Állójegy: 1500 Ft, Támogatói jegy: 7000 Ft

Táncház: 21.15-tól 04.00-ig

SZERET TEREM:

Koncertek és táncházak, fotókiállítás
16.30 - 05.00

16.30 - 18.15
Kőketánc Gyerektáncház

21.00
Fotókiállítás megnyitója

Figuli Judit: Fotók az elmúlt évek Csángó Báljaiból

Koncertek és táncházak: 21.15- 05.00

TÁZLÓ TEREM:

Kiállítás: 21.00
Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg.

Szórólap

 

SAJTÓANYAGOK
http://erdely.ma/ajanlo.php?id=83676
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=158583
http://www.keh.hu/index.php?submenu=articles&cat=22&id=653&details=1
http://www.csangoradio.ro/
http://www.magyarhirlap.hu/online/csango_bal.html

FILMEK
http://www.youtube.com/user/karpatpr

 

Kérjük, jelenlétével támogassa rendezvényünket!

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
Telefon: +36-1-4450473
E-mail: promino@prominoritate.hu
Bankszámlaszám: 11742001-20045649-00000000

Adója 1%-ával támogassa Ön is alapítványunk tevékenységét!
Adószámunk: 18169177-1-41

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.


 

Csángó Bál, Budapest

 

XIV. Csángó Bál

2010. február 6.

Helyszín. Budapest, Petőfi Csarnok (1146 Budapest, Zichy Mihály u. 14.)

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2010. február 6-án (szombaton) tizennegyedik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban. A XIV. Csángó Bál fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Emellett bemutatjuk Petrás Mária keramikus alkotásait.

Program

DUNA TEREM:

Színpadi műsor – Tisztelet Erdélyi Zsuzsannának
19.00 - 21.00

19.00

Megnyitóbeszédet mond: Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke

19.10

Hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézséből, Somoskából, Pusztinából, Hidegsépatakáról, Görbepatakáról, Gyimesbükkről, Nádasfaluból.

Vendégeink lesznek: Antal Tibor, Antim Ioan, Hodorog András, Kátai Zoltán, Kovács Miklós, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Róka Szabolcs, Tímár Viktor, a Berka és a Credo Együttes, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Kobzos Együttes, a Kőketánc Gyerektáncház, a Cantigas Együttes, a Juhász Családi Zenekar, a Somos és a Szigony, a Zurgó Együttes és Enyedi Ági, valamint a Lippentő és a Szentendre Táncegyüttes.

Táncház: 21.30-tól 04.10-ig

21.30-22.15 Legedi László István, Hodorog András, Mandache Aurél, Roman Stefan, Benke Grátzy
22.15-23.00 Tímár Viktor, Antal Tibor és a Szigony Zenekar
23.00-23.45 Kovács Miklós, Antim Ioan, Benke Félix
23.45-00.30 Somos Együttes
00.30-01.15 Juhász Családi Zenekar
01.15-02.00 Zurgó Együttes
02.00-02.45 Fanfara Complexa
02.45-03.30 Szigony Zenekar
03.30-04.15 Berka Együttes

 

SZERET TEREM:

Koncertek és táncházak, fotó – kiállítás, könyvbemutató
16.30 - 04.50

16.30 - 18.15
Kőketánc Gyerektáncház

21.05 – 21.15
Könyvbemutató:

Csoma Gergely: Az elhagyott idő - 33 év a Moldvai csángók között című könyvét bemutatja: Pataki János

Koncertek és táncházak:

21.15-22.00 a Dresch Quartett koncertje
22.10-22.40 Nyisztor Ilona, László Erzsébet és a pusztinai hagyományőrző együttes koncertje
22.50-23.20 Kátai Zoltán és Róka Szabolcs koncertje
23.30-00.00 a Kobzos Együttes koncertje
00.00-01.00 Hodorog András, Roman Stefan, Benke Róbert
01.00-02.00 Berka Együttes
02.00-03.00 Tímár Viktor, Antal Tibor és a Juhász Családi Zenekar
03.00-04.00 Legedi László István, Hodorog András, Mandache Aurél, Roman Stefan, Benke Grátzy
04.00-04.50 Fanfara Complexa

 

TÁZLÓ TEREM:

Kiállítás: 21.00
Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg. A kiállítást Kóka Rozália énekes, mesemondó nyitja meg.

 

SAJTÓANYAGOK:
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=257957
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=14656
http://zipp.hu/belfold/2010/02/05/csango_bal_szombaton
http://www.cons.hu/index.php?menu=hirek&id=646
http://hetivalasz.hu/itthon/csango-bal-erdelyi-zsuzsanna-vilaghiru-lett-a-magyar-felfedezes-26988/
http://est.hu/cikk/76327
http://vilagegyetem.ning.com/events/xiv-csango-bal-eloben-az
http://www.magyarnemzet.hu/portal/691794?searchtext=s%C3%B3lyom
http://pustiana.ro/index.php?page=pu_csbal&hl=hun
http://www.erdely.ma/hatranyban.php?id=64571
http://www.folkradio.hu/
http://www.youtube.com/watch?v=SeUn2TqmUcQ
http://hetivalasz.hu/itthon/csango-sztori-csoda-tortent-nagyberenyben-27061/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3
http://picasaweb.google.com/mobima1/XIVCsangoBal#
http://www.mno.hu/portal/693360
http://video.nagyitas.hu/category/tudós%C3%ADtás/1
http://www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=420&tema_id=55
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/a_kultura_orzeseert_.html
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/petras_maria_muveszete_a_csango_lelek_lenyomatat_orzi.html
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/a_csango_idocsapda.html

 

Kérjük, jelenlétével támogassa rendezvényünket!

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
Levélcím: 1462 Budapest, Pf. 771.
Telefon: +36-1-4450473
E-mail: promino@prominoritate.hu
Bankszámlaszám: 11742001-20045649-00000000

Adója 1%-ával támogassa Ön is alapítványunk tevékenységét!
Adószámunk: 18169177-1-41

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.


 

Csángó Bál, Budapest

 

X. Csángó Bál

Petőfi Csarnok, 2006. február 18.

Program

DUNA TEREM:

Színpadi műsor 19.00 órától 21.00 óráig: a gyimesbükki, setétpataki, klézsei, külsőrekecsini, pusztinai, somoskai és zajzoni hagyományőrzőkkel, a külsőrekecsini énekverseny győzteseivel, valamint Berecz András és az Egyszólam Családi Zenekar, Bogdan Toader és Antim Ioan, Fehér Márton, Hodorog András, Ivánovics Tünde és Fábri Géza, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Navratil Andrea és Demeter László, Nyisztor Ilona, Paun Vasile, Petrás Mária, Tímár Viktor és Tímár János, Zerkula János, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, Fábri Géza és Ivánovics Tünde, a Jászság Népi Együttes, a Mokányos, a Somos, a Szigony, a Tatros és a Zurgó Együttes közreműködésével.

Táncház: 21.30-tól 04.10-ig

21.30-22.10 Legedi László István, Mandache Aurél, Paun Vaszil, Bolya Mátyás, Benke Grátzy
22.15-22.55 Tímár Viktor és Tímár János
23.00-23.40 Hodorog András és a Somos Együttes
23.45-00.25 Bogdan Toader, Antim Ioan, Benke Félix
00.30-01.10 Fanfara Complexa
01.15-01.55 Zerkula János és a Szigony Zenekar
02.00-02.40 Fehér Márton, Fehér Mihály és Ifj. Fehér Márton
02.45-03.25 Zurgó Együttes
03.30-04.10 Tatros Együttes

 

SZERET TEREM:

Kiállítás, táncházak és koncertek

16.45-18.15 ÚJ! Kőketánc Gyerektáncház Sándor Ildikó vezetésével
21.00 Nagy Miklós fotókiállításának ünnepélyes megnyitója. A kiállítást megnyitja: Csoma Gergely fotó- és szobrászművész
21.10-22.00 Dresch Quartett – koncert
22.10-23.00 „Nincs Pusztina békerítve” – lemezbemutató koncert László Erzsébet, Bogdan Toader, Paun Vasile, Benke Félix, Navratil Andrea és Nagy Bercel közreműködésével
23.10-00.00 Egyszólam Családi Zenekar – táncház énektanítással
00.10-01.00 Fehér Márton, Fehér Mihály és Ifj. Fehér Márton – táncház
01.10-02.00 Hodorog András és a Somos Együttes – táncház
02.10-03.00 Tímár Viktor és Tímár János – táncház
03.10-04.00 Legedi László István, Mandache Aurél, Paun Vasile, Bolya Mátyás, Benke Grátzy – táncház
04.10-04.50 Fanfara Complexa – táncház

 

TÁZLÓ TEREM:

21.00: a moldvai csángó magyarok használati tárgyaiból készült kiállítás, valamint Petrás Mária keramikus alkotásainak ünnepélyes megnyitója. A kiállítást megnyitja: PhD. Sándor Ildikó néprajzkutató (Hagyományok Háza).


 

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2006. február 18-án (szombaton) tizedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban. A jubileumi, X. Csángó Bál fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

TERVEZETT PROGRAM
2006. február 18.

A „Csángó Bál” egész estés – tizenkét óra hosszát tartó –, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Az idei műsor keretében – a korábbi évekhez hasonlóan – gyimesi, moldvai és hétfalusi csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. Délután gyerektáncházzal kezdődik a bál programja. A színpadi koncertet és táncbemutatót táncházak, koncertek, mesék és daltanítás követi, több helyszínen.
Rendezvényünkön 19.00-tól színpadra lépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskából, Gyimesbükkről, Setétpatakáról és Zajzonból. Vendégeink lesznek: Berecz András és az Egyszólam Családi Zenekar, Bogdan Toader és Antim Ioan, Bolya Mátyás, Fehér Márton, Hodorog András, Ivánovics Tünde és Fábri Géza, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Navratil Andrea és Demeter László, Nyisztor Ilona, Paun Vasile, Petrás Mária, Tímár Viktor és Tímár János, Zerkula János, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Jászság Népi Együttes, a Kőketánc Gyerektáncház, a Mokányos, a Somos, a Szigony, a Tatros és a Zurgó Együttes, valamennyien az elmúlt tíz év szereplői.
A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.
Kiállításunkon Nagy Miklós képeit és Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállításunkat láthatja a közönség.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen február 6-tól. Ülőjegy: 2000 Ft, Állójegy: 1500 Ft.

Újdonság! – Kőketánc Gyermektáncház, 16.45-18.15: gyermekeknek ingyenes, felnőtt kísérőknek: 200 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyemektáncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Bálunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében. Az idei műsor az éves ünnepkört foglalja magába. A műsort követő, hajnalig tartó táncház, pedig alkalmat teremet, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatók mellett, a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsunk a csángó kultúrába. A Csángó Bálon ezért fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat

 

A CSÁNGÓK TÖRTÉNETE

A moldvai csángó magyarokat történeti forrásaink a XIII. századtól említik. A ma általánosan elfogadott nézet szerint a Kárpát-medencéből érkeztek mai szálláshelyükre a középkori magyar királyság keleti határainak ellenőrzésére és védelmére. A XV. században a moldvai csángó magyarok számát a Dél-Magyarországról idemenekült, az inkvizíció által üldözött huszita eretnekek is gyarapították. A XVI-XVII. századi háborúk és járványok hatására a moldvai csángó magyarok lélekszáma erősen csökkent, s csak a XVIII. század második felétől (az 1764-es madéfalvi veszedelmet követő) egyre erősödő székely kivándorlás nyomán kezdett ismét gyarapodni. Ezidőtájt népesül be a Keleti-Kárpátok addig lakatlan szorosa, Gyimes. A gyimesi és különösképp a moldvai csángó magyarok olyan közösségeket alkotnak, melyek az anyaországtól elszakadva, évszázadok óta kisebbségi sorban élnek. Kultúrájuk a nyelvileg és vallásilag idegen környezetben elszigetelődött s ezáltal – valamint a Moldvai Fejedelemséget 1861-ig sújtó török hódoltságnak is köszönhetően – konzerválódott. Ezért sok szempontból a hagyományos, úgynevezett preindusztriális társadalmak vonásait hordozzák.
A mára mintegy 250.000 főre duzzadt moldvai csángó magyarságnak csak töredéke, mintegy 60.000 fő beszéli a magyar nyelvet, melyet azonban sem a közigazgatásában, sem az oktatásban, sem a moldvai katolikus egyház keretei között nem gyakorolhatnak. Saját értelmiségi réteg, valóságos politikai érdekképviselet és egyéb önálló intézményrendszer híján a részben középkori mentalitást és kultúrát hordozó moldvai magyarság kiszolgáltatottan áll a globalizáció, a modern nacionalizmus és a Kelet-Európát sújtó gazdasági recesszió kihívásaival szemben.
Az új évezred küszöbén – Magyarország külpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően – már a nemzetközi közvélemény is megkülönböztetett figyelmet szentel a moldvai csángó magyarok kulturális értékeinek és jelenlegi nehézségeinek:
2001. május 23-án az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének Állandó Bizottsága egyhangúlag elfogadta Tytti Isohookana Asunmaa finn raportőr jelentését, amely kimondja, hogy a moldvai csángók „a magyar nyelv egy korai változatát beszélik, ősi hagyományokat, változatos népművészetet és népi kultúrát őriznek, amely különleges értéket jelent Európa számára”. 2001. június 6-án pedig a testület ismét aggodalmainak adott hangot a Romániában élő csángó kisebbség helyzete miatt.
Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úr 2001. október 9-ei vatikáni tárgyalásai során megköszönte az Apostoli Szentszéknek azt a szerepet, melyet abban játszott, hogy az ET a közelmúltban, határozatban magyar nyelvként ismerte el a csángók nyelvét. Vatikáni részről tájékoztatták az Államfőt: „Ezzel összefüggésben lépéseket tettek arra, hogy sor kerüljön a konzekvenciák levonására, a magyar nyelvű hitélet lehetővé tétele érdekében.”
2002 szeptemberében pedig – közel fél évszázados várakozás után – két moldvai csángó községben, Klézsében és Pusztinában, majd 2003-ban újabb négy faluban ismét lehetőség nyílt a magyar nyelv (mint anyanyelv) általános iskolai oktatására. 2005 szeptemberétől 12 faluban 40 csoportban tanulhatnak a csángó gyermekek az állami iskolákban is magyar nyelvet. Ehhez az oktatási programhoz kapcsolódóan indította el a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya!” programot, amelyhez csatlakozva bárki támogathatja egy csángó gyermek magyarnyelv tanulását.
Az MCSMSZ és a Dévai Szent Ferenc Alapítványösszefogásával 2005. május 15.-én került sor az első moldvai magyar iskolaközpont alapkőletételére, mely Rekecsin községben lesz.
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 2005. október 3-án találkozott az Európa Tanács információs irodájában az Európai Kisebbségi Keretegyezmény Konzultatív Tanácsának tagjaival. A találkozás fő célja a Konzultatív Tanács információszerzése volt, érdeklődtek a szövetség által képviselt csángómagyar közösség ügyeinek előrehaladása felől jogalkalmazási, oktatási és kulturális téren.

 

A „CSÁNGÓ BÁL”

Rendezvényünk elismerésre és népszerűségre tett szert az elmúlt évek folyamán, a meghívók, valamint az eladott jegyek száma alapján végzett becsléseink szerint alkalmanként mintegy 3.000 vendég vett részt az elmúlt évi bálok programján. Korábbi rendezvényeinket a magyar társadalom, gazdaság és kultúra számos jeles képviselője, valamint több magas rangú állami tisztviselő is megtisztelte. Több napilap, rádió és TV műsor is hírt adott az eseményről. 2002-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök úr a Csángó Bálon adta át az első magyar igazolványokat csángó magyaroknak, és ezt követően 2005-ig minden évben vállalta a bál fővédnökségét.

A „Csángó Bál” szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.


 

IX. Csángó Bál

Petőfi Csarnok, 2005. február 5., 19.00 óra

Házigazda:

  • Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
  • Moldvahon Csángó Kulturális Kht.

A színpadi műsor szerkesztője: Nagy Bercel, Sára Ferenc, Diószegi László

Rendező: Diószegi László

Helyszín: Petőfi Csarnok (Budapest, XIV. kerület, Zichy Mihály út 14.)

Időpont: 2005. február 5. (szombat), 19.00 órától hajnalig

Hagyományőrzők érkeznek Klézséból, Pusztinából, Somoskából, Magyarfaluból, Gyimesbükkről, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből.

Magyarországi vendégeink lesznek: Ivánovics Tünde és Fábri Géza, János Hajnalka és Szokolay Dongó Balázs, Pál István és Unger Balázs, Benke Félix és az Ágoston Trió, az Öves Táncegyüttes, a Fanfara Complexa, az Igriczek, a Mogyi, a Somos, a Szigony, a Tatros, a Téka és a Zurgó Együttes.

Ezévben Kocsán László képeit és Petrás Mária keramikus alkotásait láthatja kiállításunkon a közönség.

Jegyek elővételben kaphatók a Petőfi Csarnok jegypénztárában.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Kht. idén immár kilencedik alkalommal rendezi meg az évek során hagyományossá vált Csángó Bált.

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Az esttel szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, kivilágos-kivirradtig tartó táncmulatság pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat.

Az esten mindemellett fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrához kötődő munkáikat.


Csángók a XXI. században

Az új évezred küszöbén – Magyarország külpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően – már a nemzetközi közvélemény is megkülönböztetett figyelmet szentel a moldvai csángó magyarok kulturális értékeinek és jelenlegi nehézségeinek.

2001. május 23-án az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének Állandó Bizottsága egyhangúlag elfogadta Tytti Isohookana Asunmaa finn raportőr jelentését, amely kimondja, hogy a moldvai csángók "a magyar nyelv egy korai változatát beszélik, ősi hagyományokat, változatos népművészetet és népi kultúrát őriznek, amely különleges értéket jelent Európa számára". 2001. június 6-án a testület aggodalmainak adott hangot a Romániában élő csángó kisebbség helyzete miatt.

Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök 2001. október 9-ei vatikáni tárgyalásai során megköszönte az Apostoli Szentszéknek azt a szerepet, melyet abban játszott, hogy az ET a közelmúltban, határozatban magyar nyelvként ismerte el a csángók nyelvét. Vatikáni részről tájékoztatták az államfőt: "Ezzel összefüggésben lépéseket tettek arra, hogy sor kerüljön a konzekvenciák levonására, a magyar nyelvű hitélet lehetővé tétele érdekében."

2002. szeptemberében – közel fél évszázados várakozás után – két moldvai csángó községben, Klézsében és Pusztinában, majd 2003-ban újabb négy faluban ismét lehetőség nyílt a magyar nyelv (mint anyanyelv) általános iskolai oktatására. 2004 szeptemberétől 10 faluban 24 csoportban folyik ilyen jellegű oktatás.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.


VIII. Csángó Bál

A VIII. Csángó Bál képei

2004. 02. 21. Petőfi Csarnok, 19.00 óra
(1146. Bp. Zichy Mihály u. 14.)

* * *

Közreműködők

Moldvából:

hagyományőrző énekesek, táncosok és zenészek
Klézse, Külsőrekecsin, Pusztina, Somoska, Trunk, Gyimesbükk és Gyimesközéplok falvakból.

Magyarországi vendégek:

Berecz András,
Jászság Népi Együttes, Kárpátia, Magyar Énekmondók,
Mogyi Együttes, Somos, Tatros,
Tűzkő Csaba Septett, Vándor Vokál, Zurgó együttes

A műsort hajnalig tartó tánc követi, amelyben a nézők is megpróbálkozhatnak a csángó táncok megtanulásával. Pihenésképpen pedig fényképészek, textil- és kerámiaművészek csángó témájú alkotásait nézhetik meg.

A rendezvény házigazdái:

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány (http://www.prominoritate.hu)
Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület

* * *

Jegyek kaphatók:
Petőfi Csarnok jegyirodájában, vagy kedvezményesen a
Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Irodájában

Az Alapítvány címe:
Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
1075 Budapest, Károly krt. 9. VII/.2.
Tel./fax: (0036-1) 267 94 50, 267 94 51
E-mail: promino@mail.datanet.hu
Honlap: http://www.prominoritate.hu

A Petőfi Csarnok címe:
1146. Bp. Zichy Mihály u. 14.
T: 251-7266
Pénztár nyitva:
09.00 – 19.00 óra között (09.00 órától 14.00 óráig az információban)
http://www.pecsa.hu

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!