Hírek

Idén is megrendezik a Csángó bált Budapesten

Idén is megrendezik a Csángó bált Budapesten, a szombati rendezvényen hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok adnak ízelítőt a sokszínű csángó–magyar kultúrából a Millenárison.

Az idei Csángó bál színpadi műsorában a Gyimesekből és Moldvából érkező, népi kultúrájukat a mai napig híven őrző egyszerű emberek és gyermekeik szerepelnek: földművesek, mesteremberek vagy a szülők, nagyszülők dalait, táncait őrző, középiskolába, egyetemre járó fiatalok.

Fellépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézséről, Somoskáról, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Csíkfaluból, Gyimesekből, Pusztináról. Érkeznek fellépők a Gyimesek völgyéből, a Szeret és a Tázló folyók mentéről egyaránt.

 

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a gyimesi, barcasági elvándorolt csángók a 20. századig a történelmi Magyarország határain belül éltek, míg a bukovinai székelyek és a moldvai csángók évszázadokon át azon kívül, Bukovinában és Moldvában találtak lakhelyet.

Az idei műsor arról a soha meg nem szűnő vágyakozásról szól, amelyet a csángók a naplemente irányában lévő Magyarország iránt éreztek. Ahogy írták: „a történelem viharai, a háborúk, a tatár betörések, az erőszakos asszimiláció ellenére megőrizték vallásukat, magyarságukat és évszázadokon át álmodoztak a számukra elérhetetlen messziségben, a napszentületen túl elterülő Magyarországról.

Kiemelték: a csángó költészetben, a népdalokban ott van a távoli szülőföld képe, a tragikus kivándorlás emléke és a mindig megjelenő remény a valamikori visszatérésre. A táncokban megjelennek a középkori Erdély archaikus táncai és az újkori divatnak megfelelő magyar páros táncok is.

A magyarországi vendégek között szerepel többek között Csoma Gergely, a Szigony zenekar, a Zurgó együttes, a Somos zenekar, a Fanfara Complexa, a Szabó Balázs Bandája, a Fitos Dezső Társulat, valamint a Magyar Honvédség Központi Zenekar.

A programot Csángó falu – moldvai csángó–magyar interaktív gyűjtemény, táncház, könyvbemutató színesíti, megtekinthetők lesznek a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásai. Az érdeklődők gasztronómiai bemutatón ismerkedhetnek meg a jellegzetes csángó ételekkel, például azzal, hogy hogyan készül a puliszka.

A Csángó bál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök; a rendezvényen beszédet mond Németh Zsolt, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány alapítója és Polgár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.